Onthaal Campus Impuls 

Wolfputstraat 42

9041 Oostakker

09/251.23.02

Afbeelding8In het kader van het project “Fit op school” hebben de leerlingen van 1B1 en 1B2 op 8 februari een bezoek gebracht aan de Gentse Zuivelhoeve. Dit is een melkveebedrijf in Oostakker met ongeveer 200 runderen waarvan 120 melkkoeien.

De leerlingen konden kennis maken met het bedrijf om te zien welke weg melk aflegt voor ze in de winkel terecht komt. Er waren verschillende kleine kalfjes te zien van enkele dagen oud, dat was reuze schattig. De boerin legde uit vanaf wanneer een koe melk geeft; dat is van zodra ze gekalfd heeft, meestal vanaf het tweede levensjaar. De koeien en kalveren zitten in de winter in een grote stal, voorzien van alle comfort zoals ligmatten en massageborstels. Hoe beter de koe zich voelt, hoe meer melk ze geeft. In de zomer lopen de koeien op de weiden rondom de boerderij.

De koeien worden tweemaal per dag machinaal gemolken, wat gemiddeld 30 liter melk per koe oplevert. Alle melk wordt verzameld in een grote tank van 10.000 liter, deze wordt om de drie dagen geleegd door een vrachtwagen van de melkfabriek. In de melkfabriek wordt de melk dan verwerkt tot allerlei producten zoals chocomelk, yohurt, kaas, ed. Ook op de boerderij zelf wordt de melk verwerkt.

Zo mochten we proeven van verse melk en van lekkere desserts zoals chocolademousse en rijstpap. Aan de leerlingen werd ook uitgelegd welke voeding de koeien krijgen en hoe deze samengesteld is; mais, tarwe, wart, voederbieten, suikerbieten, gras en hooi. De boer kweekt zelf het meeste voer, daarvoor gebruikt hij grote machines. De leerlingen mochten zelf plaatsnemen achter het stuur van de tractor! De uitstap was leerrijk, vanaf nu zal iedereen extra aandacht schenken aan melkproducten in zijn eigen voedingspatroon.